Със sms пътните полицаи ще могат да проверяват дали спрения от тях автомобил има Гражданска отговорност. Това стана ясно на конференция по повод началото на Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР), на която присъстваха представители на Комисията за финансов надзор, Министерството на вътрешните работи, Гаранционния фонд и Асоциацията на българските застрахователи.

Най-вероятно от есента ще станат възможни този тип проверки, заяви комисар Алекси Стратиев, заместник-директор на Главна дирекция „Охранителна полиция“.

Кратките съобщения ще се пращат до телефон в Гаранционния фонд, където ще се генерира автоматична справка в базата данни на ЕИСОУКР и ще се генерира автоматичен отговор с номера на полицата, ако има такава.

С текстово съобщение от gsm ще може да се прави справка за наличие на застраховка и всички останали граждани, например при ПТП, когато искате да проверите дали другият водач е застрахован. Sms-ите на пътните полицаи обаче ще се плащат от Гаранционния фонд, докато личните справки са си за собствена сметка и ще струват колкото обикновено съобщение.

На този етап няма да пристъпим към премахване на хартиената полица, но в бъдеще няма да е задължително да се носи, каза Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор".

На въпрос дали това е най-евтината и ефективна система за проверки, участниците отговориха с „Да, засега".

Надяваме се от 1 август да започне трансферирането на данните от единната система в системата за административно-наказателна дейност на МВР, чрез която ще се осъществява автоматичния контрол от камерите.

С 5% се е увеличил обхватът по Гражданската отговорност само в рамките на месец в резултат на автоматизирания контрол на КАТ и писмата, които Гаранционния фонд разпрати до незастрахованите.