Поройни дъждове наводниха част от карловското село Дъбене. Над селото са се изсипали над 100 литра на кв.м., а приливната вълна е достигнала над 1.5 метра. Водата е преляла от две водосборни дерета, през които минават реките Мурла и Мъртвица. Няма пострадали хора.

Екипи от пожарникари и спасители от Карлово, Сопот и Хисаря са евакуирали десетки хора, сред които деца, каза кметът Вълко Шойлеков пред "Фокус".

Наводнени са около 30 къщи в ромската махала и 15 в българския квартал. Един автомобил е затрупан в гараж, който се е срутил. Има удавени животни.

Положението късно вечерта бе овладяно. Спасителните операции се координират от Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщи БТА, като първоначално се предполагаше, че е прелял язовир "Сопот". Впоследствие обаче се оказа, че не е така. Без опасност от преливане са и останалите водоеми в района/

Оттам обаче първоначално съобщиха, че към 16,30 ч. язовир прелял и водите са наводнили част от дворовете и приземните етажи на няколко къщи в долната част на Дъбене.

В сряда ще бъде съставена комисия, която да опише щетите от наводнението.

В началото на февруари язовир "Иваново" заля село Бисер. При потопа загинаха 11 души.