Като „нормалният ход на пазара" бе определено поскъпването на застраховка „Гражданска отговорност" от Огнян Йорданов, изпълнителен директор на Групама Застраховане.

Поскъпването на продукта или вече е осъществено, или се очаква до края на настоящата година, посочи допитване на Profit.bg до водещи застрахователи.

Стоян Проданов, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Бул Инс, заяви че „ръст в цената от около 10% ще очаква до Нова година", докато от Евроинс отговориха, че дружеството повишава цените по ГО на автомобилистите плавно, съгласно план, одобрен от ръководството.

„Вече имаше повишение на цените през месец ноември и към момента не планираме ново повишение", допълниха от застрахователя.

Основната причина за повишаването на цената на застраховката е ръстът в обезщетенията.

Увеличение има, когато е налице и необходимост за това като тенденция. В Булстрад винаги сме прибягвали към това постепенно и поетапно, заяви Румен Янчев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс груп".

„Ако ме питате дали премиите са достатъчни, отговорът е не, премиите не са достатъчни", каза още той.

Остава открит въпросът дали този път увеличенията ще са истински или отново ще се прибегне до познатата схема с отстъпки.

Премийният приход от застраховка ГО за първите девет месеца на 2009 г. възлиза на 270.19 млн. лв., което отговаря на пазарен дял от 26.13% в общото застраховане. Година по-рано премийният приход бе 216.7 млн. лв., или 20.63% пазарен дял.