Очаква се с изграждането на повдигнати пешеходни пътеки в София средната скорост да падне с 15-20 км/ч. Това каза главен инспектор Богдан Милчев, началник на „Пътна полиция” – СДВР, предаде агенция „Фокус”. Местата са избирани според това дали там е имало пътни инциденти. Гражданите също могат да дават предложения къде да има такива пешеходни пътеки.

Милчев каза, че от това ще има недоволни – например мотористите, но подобен опит има във всички европейски страни.

Подготвени са 100 пътеки, като приоритетно ще бъдат пуснати 40.

Училища, детски градини, спирки, жилищни квартали са приоритет, нужно е да се поставят и повече светофари. Намеренията са в София да има 600 повдигнати пътеки.

Близо 70 акта са написани за различни нарушения на таксиметрови водачи при последната акция на КАТ в София, стана ясно след срещата с таксиметровия бранш.

Само за вчера са проверени над 50 таксита, нередности са установени при двама-трима шофьори. Където има съмнения, се проверява и дали таксиметровите шофьори имат необходимата диплома за основно образование.

От таксиметровия бранш заявиха, че няма как да знаят дали съответният кандидат за работа има криминални регистрации или не. Всяка уважаваща себе си компания правела проверка при постъпване на работа. В бъдеще от бранша щели да изискват удостоверение от КАТ за нарушенията на съответния шофьор.

Гражданите също могат да подпомагат контролните органи като подават сигнали в „Пътна полиция” или съответната фирма. За целта е необходим регистрационен номер на таксито или служебен номер.

Срещите с таксиметровите фирми ще бъдат регулярни.