Заедно с плана на стойност 700 млрд. долара за спасяване на финансовата система, в САЩ ще бъде гласувано от Конгреса и предложение за значително увеличаване на застраховката на депозити на институциите при банкрут на банките.

Към настоящия момент депозитите на институциите са застраховани едва до 100 000 долара, което, на фона на огромния брой големи депозити, е твърде малко.

Новото предложение, което предстои да бъде гласуване, е тази стойност да нарасне до 250 000 долара, което се подкрепя изцяло от местните банки и собствениците на бизнес.

В случай, че срещне одобрение, новият по-висок лимит се очаква да остане в сила до края на декември следващата година, като до тогава можем да станем свидетели на стабилизиране на банковата система.

Ако това не се случи обаче, може да се получи удължаване на срока и след 2009 г.

По-високата стойност на сумата се очаква да доведе известно спокойствие сред инвеститорите, както и сред собствениците на депозити, а също така да ги убеди да върнат във финансовата система изтеглените средства, както и да прекратят тегленията си.

Държането на депозити в местните банки е ключово за поддържане на стабилността на банковата система на местно ниво, твърдят специалистите. Особено с пълна сила важи това в условията на настоящата финансова криза, която определено бихме могли да определим като ликвидна.

Застраховката на депозитите до 100 000 долара кара много от по-големите държатели на депозити да ги разпределят между няколко банки, за да остават под границата от 100 000 долара, което създава известни неудобства.

Ако депозитът на дадена институция е по-голям от 100 000 долара, разликата се приема от изпадналата в затруднение банка като получен кредит. Държателите на такива депозити получиха от IndyMac над застрахованата сума по 50 цента за долар.