Само два дни ще се търгуват правата на Евроинс, даващи възможност за участие в предстоящото увеличение на капитала на застрахователната компания. Това са и последните два работни дни за 2008 г. на Българска фондова борса - 22 и 23 декември.

Аукционът за незаписаните права ще се състои по време на търговската сесия от 12 януари, а крайната дата за записване на акциите от увеличението е 23 януари 2009 г.

Увеличението на капитала ще се обслужва от Евро-финанс, докато набирателната сметка ще бъде открита в Банка Пиреос България.

Евроинс планира да увеличи капитала си от 10 млн. лв. на 12.5 млн. лв., чрез предлагането на 2.5 млн. акции с емисионна стойност 4 лв. всяка една.

Мажоритарният акционер "Евроинс Иншурънс Груп" (EIG), който притежава 70% от „ЗД Евроинс" АД, възнамерява да запише акции срещу всичките полагащи му се права от увеличението на капитала.

В края на октомври 2008 г. компанията държи 5.56% от пазара по общо застраховане, спрямо 4.97% за година по-рано. Изменението от 0.59% прави Евроинс четвъртата най-печеливша компания (за пазарен дял) за периода.

Днес по позицията са изтъргувани 850 акции на нива от 2.92 до 3 лв. за брой.