Председателят на American International Group Inc. (AIG) Харви Голъб е подал оставка, след спор с главния изпълнителен директор на компанията Робърт Бенмош относно продажбата на азиатското животозастрахователно подразделение AIA, информира Bloomberg.

След напускането на Голъб постът е зает от Стив Милър, директор в AIG, съобщават от застрахователя. Бенмош е заплашил на събрание на борда на директорите на 25 юни да подаде оставка, ако Голъб не си тръгне, според източници, запознати със спора между двамата.

Голъб и бордът се противопоставят на Бенмош като отхвърлят занижената оферта на Prudential Plc за AIA и оказват натиск за организирането на първично публично предлагане на акции на подразделението, според същите източници.

"Ако помоля борда на директорите да избира между нас двамата, това би било абдикация от моята отговорност да водя," се казва в писмото на Голъб, с което той депозира оставката си. "Подавам оставка поради простата причина, че според мен е по-лесно да се смени председателя, отколкото главния изпълнителен директор."

Голъб, бивш CEO на American Express Co., стана петият председател на AIG от 2005 г. насам, когато се присъедини към компанията през 2009 г. AIG раздели постовете председател и CEO през миналата година, след като Едуард Лиди напусна и двата поста, заявявайки, че двете позиции са прекалено много за един и същи човек.

Милър е CEO на производителя на автомобилни части Delphi Corp. когато компанията подава заявление за съдебна защита от кредитори през 2005 г. и е бивш финансов директор на Chrysler Corp. Миналата година той се присъединява към борда на директорите на AIG, която разпродава активи, за да върне получените от държавата средства.

AIG дължи около 24 млрд. долара на Федералния резерв и над 49 млрд. долара на Министерството на финансите на САЩ, което има привилегировани акции на компанията. Застрахователят предаде на 80-процентен дял на правителството на САЩ срещу получената помощ през 2008 г.