Застрахователният сектор е едно от трите стратегически бизнес направления на Еврохолд България, в които групата съсредоточава дейността си. Целта на компанията е да премине към бизнес модел, фокусиран върху три интегрирани бизнес линии - застраховане, лизинг и продажба на автомобили.

Групата разработва програма за нови съвместни продукти на трите си основни направления. Програмата обединява предлагането на общия продуктов микс от автомобили, сервизно обслужване, рент-а-кар, бензин, застраховки и лизинг.

Застрахователният бизнес на Еврохолд България е съсредоточен в лицето на Евроинс Иншурънс Груп и е представен на 5 пазара на Балканите - България, Румъния, Турция, Сърбия и Македония. В портфейла на групата влизат следните дружества - Евроинс България, Евроинс здравно осигуряване, Евроинс Румъния, Интер Сигорта (Турция), Таково Осигуряване (Сърбия) и Евроинс Македония. Клиентската база на дружествата надвишава 1 млн. души.

Премийният приход на Евроинс Иншурънс Груп в края на първото полугодие на 2009 г. е 123 млн. лв., което е увеличение от близо 60% на годишна база. В обобщената цифра не е включен резултатът на дружеството от нашата Западна съседка. Как са се представили компаниите в групата за този период и какви са очакванията за 2009 г.?

Приходите на Евроинс България са 36.2 млн. лв., понижавайки се спрямо първите шест месеца на 2008 г. с 5.00%. Очакваният ръст за тази година е 0.00%.

Постъпленията в Евроинс Здравно Осигуряване за периода са 500 хил. лв. Това е с 14% над резултата отпреди година. Очаква се повишение от 19% за 2009 г.

Приходите на Евроинс Румъния доближават 80 млн. лв. В случая очакванията за 2009 г. са за повишение от 43%.

Евроинс Македония отчита 6.4 млн. лв. приходи към 30 юни 2009 г. (+27%, спрямо първите шест месеца на 2008 г.). Очакваният ръст за 2009 г. е от 21 на сто.

Токова осигуряване държи 10% от пазара в Сърбия. В момента се прави анализ на инвестицията в контекста на нестабилен пазар и политически риск.

Интер Сигорта е придобита в началото на тази година. Очаква се до края на 2010 г. да се започне с операциите, сочи информацията в представянето на Еврохолд България пред инвеститорите.