Премийният приход чрез застрахователни брокери расте с 15%

1189
Премийният приход чрез застрахователни брокери расте с 15%

Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери в полза на застрахователи със седалище в Република България, през първото шестмесечие на 2009 г. е в размер на 333.6 млн. лв. или 39.3 % от брутния премиен приход от застраховане, съобщиха от Комисията за финансов надзор.

От тях 314.254 млн. лв. са реализирани в общото застраховане и 19.42 млн. лв. в животозастраховането.

В сравнение с първото шестмесечие на 2008 г. се отчита нарастване на премийния приход, реализиран чрез застрахователните брокери с 15 %, като в общото застраховане е отчетен ръст от 19 %, съответно в животозастраховането спад от (-23 %).

В структурата на реализирания чрез застрахователни брокери премиен приход по общо застраховане най-голям дял запазват автомобилните застраховки - "Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства" (52.4 %) и "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (23.9 %), следвани от "Пожар и природни бедствия" (8.9 %) и "Други щети на имущество" (4.9 %).

При животозастраховането, реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход, е основно по застраховка "Живот" и рента (90.5 %).

Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери, в полза на застрахователи от други държави, е в размер на 9.524 млн. лв.

Приходите от комисиони на застрахователните брокери при посредничеството за застрахователи със седалище в Република България, възлизат на 78.404 млн. лв. и нарастват с 14 % спрямо първото шестмесечие на 2008 г. От тях 73.796 млн. лв. са приходи от комисиони в общото застраховане и 4.608 млн. лв. в животозастраховането.

Комисионите на брокерите, отнесени към реализирания чрез тях премиен приход, са 23.5 % в общото застраховане и 23.7 % в животозастраховането.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg