Премийте на застрахователите брокери е над 402 млн. лв.

899
Премийте на застрахователите брокери е над 402 млн. лв.

Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери в полза на застрахователи със седалище в България през 2007 г. е в размер на 402.374 млн. лв., съобщи КФН. От тях 370.239 млн. лв. са реализирани в общото застраховане и 32.135 млн. лв. в животозастраховането. Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери, достига 49.6 % ръст на годишна база.

В структурата на реализирания премиен приход по общо застраховане чрез застрахователни брокери най-голям дял запазват автомобилните застраховки – „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства” (55.7 %) и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” (20.7 %), следвани от „Пожар и природни бедствия” (7.4 %) и „Щети на имущество” (5.8 %). При животозастраховането, реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход, е основно по застраховка „Живот” и рента (91.5 %).

Приходите от комисиони на застрахователните брокери възлизат на 101.430 млн. лв. и достигат ръст от 69 % на годишна база. От тях 90.816 млн. лв. са приходи от комисиони в общото застраховане и 10.614 млн. лв. - в животозастраховането. Комисионите на брокерите, отнесени към премийния приход, са 24.5 % в общото застраховане и 33,0 % в животозастраховането. Няма съществена промяна в относителния дял на комисионите в общото застраховане и в животозастраховането в сравнение с 2006 година.

Автомобилните застраховки „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства” и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” имат най-голям принос в увеличението на премийния приход, реализиран чрез застрахователните брокери в общозастрахователния сектор, като отчитат ръст от 76 % и 69.7% на годишна база и премиен приход съответно от 206.075 млн. лв. и 76.719 млн. лв.

По тези два вида застраховки се отчита и най-голям приход от комисиони – 50.397 млн. лв. или ръст от 81.7 % на годишна база по застраховка „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства” и 21.001 млн. лв. или ръст от 84.6 % на годишна база по застраховка „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС”.

Отчетеният висок ръст на премийния приход по автомобилните застраховки се обяснява с нарасналото търсене от страна на потребителите на професионалните услуги, предоставяни им от застрахователните брокери. Изпреварващият ръст на прихода от комисиони в сравнение с ръста на премийния приход по автомобилните застраховки се дължи на конкуренцията между застрахователите и стремежа им да заемат по-големи пазарни позиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg