Условията за осъществяване на придобивания между световните презастрахователи изглеждат подходящи, но те предпочитат да не използват свободните си парични средства за закупуването на конкуренти на минимални цени, пише Reuters.

С намаляването на цената на риска и нарастването на конкуренцията застрахователите се изправят пред спад в приходите си. В предишни пазарни цикли на този етап компаниите са използвали свободните си средства, за да компенсират спада в растежа с придобиването на свои конкуренти.

Настоящият момент изглежда добър за покупки. Счетоводните баланси на презастрахователите са в най-стабилното си положение от години, а от реитинговата агенция Standard & Poor's смятат, че индустрията разполага с излишни средства в размер на около 23 млрд. долара.

В същото време пазарните оценки на компаниите в сектора са ниски, а акциите се търгуват с голяма отстъпка от отчетната им стойност, вследствие на масовите разпродажби на книжа на финансови компании, в резултат на кредитната криза.

Очаква се обаче компаниите в сектора да бъдат по-внимателни в използването на средствата си, в сравнение с миналото. Основната причина за това е, че те не искат да повторят горчивия си опит от края на 90-те години на миналия век, когато вълната от сливания и придобивания създаде проблеми, които след това с години преследваха компаниите, които бяха извършили придобиванията.

Презастрахователите откриха черни дупки в резервите на придобитите конкуренти, които се нуждаеха от милиарди долари, за да бъдат запълнени. Културните разлики доведоха до напускането на ключови служители, а в доста от случаите така и не се осъществи очакваната синергия.

Ръководителите на Munich Re, Hannover Re и Scor заявяват напоследък, че предпочитат да се въздържат, отколкото да бъдат въвлечени в безумнa поредица от сливания.

Френската презастрахователна компания Scor, която беше една от най-активните на M&A пазара през последните години и която миналата година придоби швейцарския си конкурент Converium, обяви, че няма планове да се впуска в други големи придобивания.

Hannover Re ще обмисли закупуването на малък животопрезастраховател, който се очаква да бъде обявен за продажба в четвъртото тримесечие, но няма желание да заплаща прекалено голяма цена за такава сделка.

От Swiss Re обявиха, че предпочитат да придобият животозастрахователни подразделения, които не приемат нови клиенти, вместо да търсят сделки в сектора на презастраховането.