Втората най-голяма застрахователна компания в Европа - френската Axa SA, обяви, че приходите й от продажби на животозастрахователни и пенсионни полици през първото тримесечие на годината са намалели със 7.6% поради спада на стойността на щатския долар спрямо еврото, предава Bloomberg.

Приходите на Axa от продажби на животозастрахователни и пенсионни полици за първата четвърт на годината възлизат на 1.94 млрд. евро, в сравнение с 2.1 млрд. долара година по-рано, съобщава днес базираният в Париж застраховател. Средната прогноза на осем анализатори, интервюирани от Bloomberg, беше за 1.95 млрд. евро. Общите приходи на компанията намаляват с 2.7% до 28.1 млрд. евро.

Axa, която генерира 77% от приходите си извън Франция, разширява дейността си на развиващи се пазари, като Турция и Мексико, след покупката на подразделението Winterthur на Credit Suisse Group през 2006 г. Доларът и английският паунд загубиха 7.6% от стойността си през тримесечието, което се е отразило на приходите на компанията от дейността й в САЩ и Великобритания. Тези приходи съставляват около 25% от приходите от животозастраховане и пенсионно застраховане.

Акциите на компанията са загубили 12% от стойността си от началото на годината. За сравнение, индексът Bloomberg Europe 500 Insurance е паднал с 8.99%. Пазарната стойност на застрахователя в момента възлиза на около 50 млрд. евро.

Стойността на новите животозастрахователни и пенсионни полици на компанията, която е показател за настоящата стойност на бъдещи печалби, очаквани от дългосрочни животозастрахователни и пенсионни полици, е намаляла със 7% до 423 млн. евро през първото тримесечие.

Продажбите на застраховки „Имущество“ и „Злополука“ са нараснали с 3% до 8.89 млрд. евро. Приходите от управление на активи на банката падат със 7% до 1.07 млрд. евро.

Международните приходи на Axa от застраховане с намаляват с 34% до 1.13 млрд. евро. Ако не бъде включен финансовият ефект от продажбата на Axa Re през декември 2006 г., международните приходи от застраховане се увеличават с 5%.