Компанията за финансови услуги Изи Асет Мениджмънт АД, специализирана в отпускането на малките потребителски кредити Изи кредит, регистрира 180% ръст на нетната си печалба за 2008 г. спрямо предходната до 3.03 млн. лв. Това показва одитираният финансов отчет на дружеството. Приходите за миналата година се увеличават повече от три пъти спрямо 2007 г., до 21.51 млн. лв., съобщиха за Profit.bg от Изи Асет Мениджмънт.

Сумата на отпуснатите "малки кредити в дома" нараства над два и половина пъти до 18.46 млн. лв. Целият кредитен портфейл на дружествата към края на 2008 г. достига 20.13 млн. лв., което е 270% ръст в сравнение с година по-рано.

"Изпълнихме финансовите си цели за 2008 г. Запазваме трицифрен ръст в една изпълнена с предизвикателства година", заяви Григор Димков, финансов директор на Изи Асет Мениджмънт АД. "Първоначално предвиждахме още по-силен растеж, но с промяната на икономическата среда походихме по-предпазливо и въведохме по-строги правила за отпускане на заемите", коментира изп. директор Станимир Василев.

За настоящата година бюджетът на компанията предвижда увеличение на приходите в размер на 70 - 80% и нарастване на сумата на отпуснатите кредити с около 50%. "Водеща ще бъде предпазливостта и грижата за кредитополучателите", допълни Станимир Василев.

От 1-ви март всички клиенти ще могат да закупят и застраховка "Живот", покриваща рисковете от смърт или загуба на автономност. Продуктът ще се предлага в стратегическо партньорство с компанията Со Дже Лайф.

За реализиране на целите си за тази година Изи АМ ще разчита на банково финансиране и собствени средства. Собственият й капитал към края на 2008 г. достига близо 5.88 млн. лв. или два пъти повече спрямо година по-рано. "В плановете ни за тази година влиза и търсене на стратегически партньор в лицето на фонд за дялови инвестиции", каза още Станимир Василев.

Стратегията за развитие на дружеството в дългосрочен план цели да превърне компанията в международен играч на пазара в Югоизточна Европа. От есента на 2008 г. бе открито представителство в Украйна.

Компанията за финансови услуги е 100 % собственост на български предприемачи. Тя оперира на пазара на микрокредити от 2005 г. и е с пазарен дял от близо 30%. Изи Асет Мениджмънт специализира в отпускането на малки и необезпечени краткосрочни кредити, известни с наименованието Easy Credit със срок на погасяване от 8 до 43 седмици и в размер на 100 до 3000 лв.

Дружеството развива дейност в над 120 населени места в страната. Заемите се дистрибутират чрез финансови съветници, които посещават кандидатите директно в техния дом, в удобно за тях време.

Лихвата по отпусканите заеми варира от 1.2% до 2.5% седмично, като кредитите се погасяват чрез фиксирани седмични вноски.