Най-голямата британска застрахователна компания Prudential Plc се подготвя за началото на предлагането на права за закупуването на акции на стойност 21 млрд. долара, след като емисията беше забавена от британските регулаторни органи, информира Bloomberg, позовавайки се на Financial Times.

Компанията и нейните консултанти планират да проследят представянето на азиатските пазари днес преди да определят окончателната начална дата за предлагането, се казва в публикацията на FT.

Prudential продава акциите, за да подпомогне финансирането на придобиването за 35.5 млрд. долара на основното азиатско животозастрахователно подразделение на American International Group Inc. Това е и най-голямото придобиване в историята на застрахователя.

Решението на британския финансова регулаторен орган FSA да забави предлагането по-рано този месец породи опасения сред анализаторите, че покупката може да пропадне.

Prudential се очаква да предложи на акционерите четири нови акции за всяка съществуваща акция на цена от между 135 и 140 всяка. Условията за подобни на тези отпреди две седмици, според FT. Най-вероятно обаче цената ще попадне в долната граница на ценовия диапазон, след като книжата на Prudential се обезцениха с 16 пенса след забавянето на предлагането, затваряйки на ниво от 542.5 пенса за акция на 14 май.

Регулаторният орган блокира временно продажбата на акции поради опасения, че новата компания няма да разполага с достатъчни капиталови резерви, за да плати на собствениците на полици, ако пазарите се сринат.

Сделки между Prudential и AIG за преструктурирането на условията за закупуването на AIA Group Ltd. са позволили на лондонската компания да добави 4.5 млрд. паунда (6.5 млрд. долара) към капиталовия си буфер, според вестника.

Prudential, която се нуждае от подкрепата на 75% от акционерите, за да бъде успешно предлагането, беше разкритикувана от инвеститори като Neptune Investment Management Ltd., че не е предоставила достатъчна информация за придобиването, което ще я направи най-големият застраховател в най-бързо растящия икономически регион в света.