Британският застраховател Prudential Plc, който се опитва да закупи азиатското животозастрахователно подразделение на American International Group Inc.(AIG) в сделка за 35.5 млрд. долара, обави, че преговаря с AIG за променянето на условията по сделката, информира Bloomberg.

Разговорите между двете компании може да доведат, а може и да не доведат до промени по условията по сделката, се казва в изявление на Prudential от днес. Главният изпълнителен директор на Prudential вчера е бил в Ню Йорк, за да преговаря за намаляване на цената на AIA.

Британската компания е подложена на големи критики от страна на основните си акционери, защото иска да набере 21 млрд. долара, за да финансира сделката. Пазарната стойност на Prudential е 13.8 млрд. паунда (20 млрд. долара). Сделката вече беше забавена веднъж от британските регулаторни органи поради опасения около капиталовите резерви на застрахователя, а най-големия спад на фондовите пазари от финансовата криза насам намали ентусиазма на акционерите за осъществяване на придобиването.

Акционери, притежаващи около 20% от Prudential, планират да гласуват срещу придобиването на годишната среща на компанията на 7 юни, заявиха по-рано тази седмица от акционера Neptune Investment Management Ltd. Общо 75% от акционерите трябва да подкрепят предлагането на права за закупуването на акции, за да може то да е успешно.

BlackRock Inc. и Fidelity Investments са сред акционерите изразили опасения, че сделката е прекалено скъпа. Някои акционери настояват за намаляване на цената до 30 млрд. долара. Бордът на директорите на AIG пък е малко вероятно да одобри тази цена.

Prudential планира да финансира сделката с предлагането на права на стойност 21 млрд. долара, издаването на нови акции и други ценни книжа за 10.5 млрд. долара и от продажбата на облигации. Офертата е най-голямата в корпоративната история на Великобритания.

Общата компания между Prudential и AIA ще бъде най-големият животозастраховател в Хонконг, както и в Сингапур, Малайзия, Тайланд, Индонезия, Филипините и Виетнам. Заплащането на 35.5 млрд. долара за AIA ще създаде компания, чиято стойност ще бъде 60 млрд. долара до 2013 г., според Prudential.