Финансовата криза се отразява на целия финансов сектор в България, включително и на застраховането, макар и не с мащаба и силата, с която тя се почувства в други европейски държави и в САЩ най-вече, каза Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията по финансов надзор (КФН) в специално интервю за Profit TV.

Отчита се спад на печалбата на застрахователните компании за миналата година като в някои случаи дори са регистрирани загуби. Резултатите обаче не дават основания за сериозни притеснения, които да предизвикат дестабилизация на финансовия сектор и по-специално на застраховането, според Агайн.

Най-актуалната тема в сектора на застраховането през последните няколко седмици е дали трябва да викаме КАТ при лек пътен инцидент, споделя Агайн. Дискусията е породена от изменения в една съвместна наредба на КФН и МВР, с която се въведоха облекчения за предявяването на претенции по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите и Автокаско и по-специално в случаите на пътни инциденти. Досега законът изискваше да се извика КАТ на място и те да съставят протокол. Съществуваше незадължителна възможност за застрахователитве за подписването на двустранен протокол, много от тях досега не са издавали такива двустранни протоколи, които да бъдат подписани от участниците в ПТП. Занапред тези протоколи се превръщат в задължение за застрахователите, които трябва да ги разглеждат и да изплащат обезщетения, когато клиентите им представят подобни протоколи. Разликата с досегашното състояние е, че занапред остава само обаждането в КАТ по телефона, каза още Агайн.

За лек инцидент се приема такъв, след който няма превозно средство, което да не може да се движи на собствен ход, т. е. ако автомобилите се движат самостоятелно, може да бъде подписан такъв протокол. Ако има пострадали хора трябва да се извика КАТ.

Другият актуален въпрос напоследък около новата наредба е дали трябва участниците ПТП-то да се съгласят за обстоятелствата около него, добави Агайн. Ако няма съгласие и от двете страни, тогава трябва да се извика КАТ, които да съставят протокол. В последните дни има и случаи, в които всеки от участниците в ПТП записва в протокола, че не е виновен, което на практика прави документа невалиден. Хората трябва да внимават под какво се подписват или ако не са съгласни с някое от обстоятелствата около инцидента да не се подписват и да се възползват от правото си да викнат КАТ, съветва Агаин.

Нормално е новата наредба да доведе до увеличение на предявените претенциите, което от своя страна включва и възможността за измами. За да бъдат предотвратени измамите, се създава единен регистър между МВР и застрахователите, в който ще се отчитат всички пътни инциденти, както тези с протоколи, издадени от КАТ, така и тези с двустранни протоколи. Въз основа на тези данни впоследствие застрахователите ще могат да определят различна цена на застраховката, въз основа на това дали даден водач е бил примерен или пък има зад гърба си произшествия. Размерът на премиите по застраховките на водачи, които са причинявали ПТП-та или са помагали на свои познати, подписвайки вместо тях двустранни протоколи, могат да достигнат драстични височини, предупреждава Агайн.

Към края на 2008 г. загубите по застраховката гражданска отговорност значително се увеличават, което показва необходимост от мерки от страна на застрахователите, които КФН дори ще изиска, за да не бъде застрашена финансовата им стабилност, заяви Агайн. Сред мерките обаче може да се включват намаления на комисионните плащани на брокерите, намаляване на административни разходи, реорганизация на дейността по продажбите и на този етап е трудно да се предвиди дали и с колко ще се увеличи цената на застраховката Гражданска отговорност през 2009 г.

Ръстът, който се наблюдава на пазара на Общото застраховане през последните няколко години, който беше и един от най-високите е Европа, няма да се запази, тъй като много от факторите, които влияеха за този ръст, вече няма да действат със същата сила, прогнозира заместник-председателят на КФН.

Големият ръст досега се дължеше на увеличения внос на автомобили, който през последните няколко месеца намалява. Другият факт, който допринасяше сериозно за ръста в застраховането, беше инензивното кредитиране. По тази причина можем да очакваме, че предвид по-малкото кредити ще бъдат сключени по-малко застраховки за имущество, за което е взет кредит, или за живота на кредитополучатели. Всички тези фактори безспорно ще повлияят, смята Агайн.

Друг сериозен фактор специално в животозастраховането е спадът на пазарите на ценни книжа и по специално на фондовата борса, тъй като голяма част от спестовните застраховки са насочени към инвестиции в акции или облигации.

От КФН обаче не очакват сътресения в застрахователния сектор, тъй като регулаторният орган следи много сериозно резервите на компаниите да са адекватно заделени, заяви Агайн. Поради тази причина от КФН вярват, че при евентуално забавяне компаниите не биха пострадали от този пирамидален ефект, който в случай на спиране на бизнеса води до по-големи загуби.

Според Ралица Агайн никога не може бъде предвидено всичко, пример за което са доста западни държави, но от КФН са взели всички необходими мерки, така че в настоящата ситуация да няма сътресения на застрахователния пазар.