Група за автомобилни застрахователни измами, беше разбита от в Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Петима бургазлии са задържани в мащабната полицейска операция за неутрализиране на схеми за източване на застрахователни компании чрез фиктивни катастрофи и кражби на коли - 44-годишният С. А., 29-годишният С. Ж., 25-годишният С. Д., 37-годишният Т. К. и 32-годишният Й. К.

Под ръководството на С. А., задържаните системно са извършвали измами чрез фиктивни пътнотранспортни произшествия и противозаконни отнемания на моторни превозни средства, с цел получаване на застрахователни премии от различни компании. Към момента са установени четири такива случая.

44-годишният бургазлия С. А. е създал стройна организация от лица, извършващи кражби на МПС. В голяма част от случаите той е съдействал за връщането на откраднатите коли на собствениците им срещу откупи, които задължително преминавали през него. Друга част от автомобилите, за които не е платен откуп, се разглобявали на части и се продавали в автоморги в цялата страна или откраднатия автомобил в цялост се продавал на други криминално проявени лица, притежаващи регистрация за такъв автомобил.

Акцията е била проведена през последните дни на територията на Бургас - грат от служители от група "Противодействие на кражбите и противозаконното отнемане на моторни превозни средства" към сектор "Криминална полиция" при ОДМВР - Бургас съвместно със служители от Четвърто Районно управление "Полиция" - Бургас. Спрямо задържаните е взета мярка "задържане под стража" за срок от 72 часа, като днес следобед в Бургаски районен съд предстои гледане на постоянните им мерки.