Royal Bank of Scotland (RBS) днес отчете 24.1 млрд. паунда (34.3 млрд. долара) загуба за 2008 г., която е най-големият отрицателен резултат в британската корпоративна история досега, информира Reuters.

Банката също така обяви, че планира да постави 325 млрд. паунда активи в застрахователната схема на държавата.

Съгласно схемата, която е разработена така че да предостави нови спасителни средства на банките, RBS ще отговаря за първите 19.5 млрд. паунда загуби, свързани със застрахованите активи, или 6% от общата стойност на активите. Правителството ще поеме 90% от загубите след това, а RBS ще понесе останалите 10%.

Британското правителство също така ще закупи привилегировани акции на стойност 13 млрд. паунда.

Lloyds Banking Group Plc и Barclays Plc, която е третата най-голяма банка във Великобритания, също могат да участват в програмата. Акциите на RBS, Lloyds и Barclays днес се оскъпиха значително.

RBS ще намали разходите си с 2.5 млрд. паунда и ще премахне 45% от капитала на световното си подразделение за банкиране и търговия с ценни книжа.

Банката планира да създаде подразделение, в което да бъдат отделени проблемните и рискови активи, и също така значително ще намали присъствието си или ще се изтегли от 36 от 54-те страни, в които развива дейност в момента.