През 2015 г. е имало рекорден брой катастрофи и стихийни бедствия, които са нанесли в глобален мащаб щети за 92 млрд. долара, установи швейцарски доклад, цитиран от ТАСС.

Агенцията се позовава на данните на застрахователната компания Swiss Re. Миналата година са регистрирани 353 катастрофи, 198 от които са природни катаклизми. Според статистиките това е най-големият брой за една година.

Общите икономически загуби от всички бедствия, както природни, така и от тези, причинени от човека, възлизат на 92 млрд. долара за 2015 г.

Най-разрушително се оказва земетресението в Непал, нанесло щети за 6 млрд. долара. То причини смъртта на 9000 души.

Трусовете в близост до столицата Катманду доведоха до мащабни разрушения и до щети, които не бяха покрити със застраховки, се отбелязва в доклада, цитиран от Дарик радио.

Най-голямата катастрофа, загубите от която бяха покрити със застраховки, беше взривът в китайския град Тянцзин. Експлозията в местен пристанищен склад отне живота на 173 души и причини щети за 2.5-3.5 млрд. долара.

Швейцарската застрахователна компания отбелязва, че през миналата година най-много са пострадали страните от Азия - техните икономически загуби от различни катаклизми възлизат на 38 млн. долара.