Нова технология за отдалечени наблюдения чрез радари ще доведе до революция в застраховането на реколти, съобщиха от Allianz Re. Тя ще позволи застрахованите полета да се наблюдават независимо от метеорологичните условия и часът от деня, улеснявайки проникването на новите пазари и повишавайки ефективността на развитите. Иновацията ще улесни застрахователите в процеса на оценка на риска и ще намали оперативните разходи за застраховане на селскостопански култури, смятат от Allianz Re.

Подсигуряването и увеличаването на произвоството на храни ще бъде един от основните политически и коциални въпроси, пред които ще бъдем изправени в близко бъдеще", смята Клеменс фон Вайхс, главен изпълнителен директор на Allianz Re. "Застраховането може да действа като гарант за стабилността и приемствеността в тази област", допълва той.

Именно в този контекст, е и новата разработка на екипа за земеделско застраховане на Allianz Re в сътрудничество със софтуерната компания Sarmap, която специализира в по-доброто управление на природните ресурси.

Софтуерът за отдалечено наблюдение чрез радари ще позволи не само да се измерва растежа на биомасата, но и да се следят и измерват потенциалните добиви от земеделските площи. За разлика от базираните на чисто оптични сензори технологии за отдалечено наблюдение, радарната система може да преобразува сателитните изображения в данни със значителна информационна стойност, независимо от метеорологичните условия и часът от деня.

Технология обаче ще бъде на разположение единствено на Allianz Re, съобщават още от компанията.

"Буквално можем да гледаме как тревата расте ", казва Томас Хайнц, агроном и началник на екипът по земеделие в Allianz Re, описвайки как работи новата система. "Можем да изчисляваме потенциалните добиви към определени моменти и да следим как те се развиват по време на вегетационния период, а това е основна предпоставка за мултирисковото застраховане на култури", допълва Хайнц.

В случай на загуби, софтуерът може да се използва, за да се определи в детайли причината за щетите и какво е въздействието им. Това запълва пропуски в данните, които правят застраховането на земеделска продукция в много области трудно, а понякога дори и невъзможно. И това не е всичко. Трудоемкото оценяване на загуби ще води до по-ясни и точни резултати, а разходите за тях - по-ниски, което пък ще позволи по-широкото използване на такива застраховки.

Технологията ще реши ключови проблеми за застраховането на реколти

Застраховането на реколти е все още рядко за развиващите се пазари, заради липсата на исторически данни и опит. В същото време селското стопанство там е сравнително по-важен отрасъл. "Записите и оценката на риска в този сектор са много трудни, тъй като потенциалните добиви и свързаните с тях застрахователни обезщетения се променят непрекъснато през целия цикъл на растеж", обяснява Томас Хайнц. "Трудно е например да се измерят щетите, които нанасят природните бедствия, ако не може ясно да се определи потенциалният добив на съответната площ, непосредствено преди събитието", казва Хайнц.

Като сектор, задоволяващ основни нужди, селското стопанство се нуждае от застраховане, но застрахователната защита на реколтата струва скъпо. Географските различия в земеделската продукция водят до високи административни и бизнес разходи. Ето защо в много страни, земеделското застраховане е възможно само с помощта на държавни субсидии, съобщава още Allianz Re.