Румъния реже постъпленията в частните пенсионни фондове

1067
Румъния реже постъпленията в частните пенсионни фондове

Само две години след като пенсионната система в Румъния беше реформирана с въвеждането на частни пенсионни фондове, сега правителството на практика отменя този пазар, за да събира повече средства в социално-осигурителния бюджет на държавата, пише Ziarul Financiar.

Правителството възнамерява да намали стойността на вноската във фондовете за задължително пенсионно осигуряване (Втори стълб) от 2.5% от брутната заплата до 0.5% от нея в следващите две години, за да намали дефицита в държавния пенсионен бюджет.

Частната пенсионна система беше въведена преди две години в Румъния и първоначално вноската беше в размер на 2% от заплатата. Частните фондове въведоха идеята за собственост над парите, като всеки от 5-те милиона клиенти има собствена сметка и впоследствие получава пенсия въз основа на направените вноски.

Системата се различава фундаментално от тази, която е контролирана от държавата и при която средствата събирани днес от работещите се плащат на днешните пенсионери. Вноските, които отиват в частната система, се изваждат от парите, които се заделят за държавния пенсионен бюджет, което е причината това намаляване на вноските да доведе до свиване на дефицита в пенсионния бюджет.

Мениджърите на частните пенсионни фондове са против намаляването на вноските, тъй като според тях, това ще доведе до спад на събираните средства с 2.4 млрд. леи (около 600 млн. евро) до 2011 г. и в крайна сметка пенсиите на тези, които в момента внасят в системата могат да бъдат с 30% по-ниски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg