Една от водещите румънски банки - BRD-SocGen group възнамерява да навлезе в бизнеса с животозастраховане чрез създаването на ново звено - BRD Asigurari de Viata, което се очаква да започне да функционира през август месец тази година.

Новата компания ще е звено на SogeCap, която оперира на румънския пазар от миналата есен чрез създадената пенсионна компания BRD Fond de Pensii, където притежава 51% дял, съобщава румънското финансово издание ZF.ro.

Така компанията SogeCap ще бъде представена в Румъния чрез две компании - BRD Fond de Pensii и BRD Asigurari de Viata.

От втората най-голяма румънска банка обявиха намеренията си да навлязат в животозастрахователния бизнес в северната ни съседка още през септември миналата година, но тогава не бяха разкрити конкретни планове как точно ще стане това.

Освен животозастрахователни полици, новата компания ще продава и дялове от фондове за доброволно пенсионно осигуряване.

Капиталът на новата компания все още не е споменат, но по закон същият на подобен род компания трябва да е минимум 12 млн. леи (3.3 млн. евро).

Към момента на пазара на животозастраховане оперират 17 компании, като той е възлязъл на около 400 млн. евро през изминалата година, или ръст от 24%, в сравнение с предходната година. През настоящата 2008 г. той се очаква да достигне 500 млн. евро.