Четирите румънски застрахователни компании, листнати на Букурещката фондова борса, са загубили над 240 млн. евро от пазарната си капитализация през изминалата година, или близо три пъти повече от това, което са спечелили през 2007 година.

Неблагоприятното развитие на фондовата борса в северната ни съседка през изминалата година е била една от причините за големите загуби за застрахователите.

Най-големи загуби са претърпели акциите на Astra, намалили пазарната си стойност с цели 81.6% през изминалата година, според публикация на финансовото издание ZF.ro.

Компанията, контролирана от румънския бизнесмен Дан Адамеску, приключи първите девет месеца на миналата година с повишение от 79% в приходите си и чиста печалба от 360 000 евро.

Подобно на инвеститорите у нас обаче, в Румъния също не се отделя вече особено голямо внимание на финансовите резултати на компаниите. Те широко са пренебрегнали и очакваното уреждане на застрахователен иск за рекордните 7 млн. евро от повреден самолет на авиокомпанията TAROM.

Инвеститорите са продавали в унисон с негативното представяне на борсовите индекси и фондовия пазар в страната.

Сериозни загуби са претърпели и книжата на Ardaf, които се понижиха с 54.8% през изминалата година, след като бяха спрени за търговия за няколко месеца. В резултат на намаляването на капитала, пазарната капитализация на компанията е намаляла с 82.67%.

Трети по спад са били акциите на Asirom, чиято пазарна капитализация е намаляла през изминалата година с 50%. Asirom е собственост на Vienna Insurance Group, която намали дела си в компанията през пролетта на 86 от 98% преди това.

Книжата на Agras, са загубили от стойността си 41.5%.