Втората по големина застрахователна компания в Румъния, Omniasig, е реализирала 12 млн. евро брутна печалба за 2007 г., което представлява двойно увеличение, в сравнение с предходната година.

Компанията е една от малкото успели да постигнат значителна печалба на пазар, на който повечето играчи трябваше да се задоволят със загуби или по-малки печалби, вследствие на високото ниво на искове в сегмента на автомобилното застраховане.

Компанията се е фокусирала в други сегменти от пазара, за да компенсира загубите от автомобилното застраховане, а също така е имала и солидни приходи от финансови инвестиции, според Константин Тома, председател на Omniasig.

Лидерът на застрахователния пазар Allianz-Tiriac, отчита оперативна печалба в размер на 11 млн. евро за миналата година, като цифрата остава непроменена от 2006 г. и 2005 г., докато нетната печалба на BCR Asigurari, която е петата по големина застрахователна компания в Румъния, е спаднала наполовина, до 2 млн. евро през 2007 г. Общото застраховане не носи големи печалби поради много искове по полиците за автомобилно застраховане, които съставляват половината от оборота на повечето застрахователи.

Оборотът на Omniasig достига 265 млн. евро през 2007 г., което е увеличение със 74%, в сравнение с предходната година. Оборотът на компанията от цялостни полици за автомобилно застраховане се увеличава със 132%, до 122.6 млн. евро миналата година. Премийните приходи на компанията от застраховка Гражданска отговорност възлизат на 71.3 млн. евро.

Omniasig предвижда 30-процентно увеличение на оборота тази година и очаква брутните премийни приходи да надскочат 300 млн. евро. Председателят на компанията прогнозира, че оборотът ще достигне 324 млн. евро до края на годината, а печалбата ще бъде поне на нивото от 2007 г. (12 млн. евро).