Румънският застрахователен пазар се очаква да расте с 18% годишно през следващите години до 2012 г., сочат изследвания.

Животозастраховането в страната се очаква да расте с ускорени темпове поради все още слабата му застъпеност и относително по-ниския му дял в страната, в сравнение с останалите европейски държави.

Доброто представяне на застрахователния сектор в северната ни съседка ще се предопредели от очаквания стабилен ръст на икономиката на страната през следващите четири години.

През 2012 г. брутният вътрешен продукт на Румъния се очаква да възлезе на 226 млрд. долара.

В същото време животозастраховането може да достигне 2.6% от БВП, което би било едно значително повишение на дела, в сравнение със същия в размер на 1.7% през 2007 г.

Огромният брой на застрахователните играчи на румънския пазар, което ги поставя в положението никой да не успява да доминира на пазара, прави застрахователният пазар в страната слабо привлекателен за чуждестранните компании.

Румънският застрахователен пазар отбеляза ръст от 42% през 2007 г., с което се превърна в четвъртия най-бързорастящ пазар в света за годината.

До голяма степен значителното му повишение се е предопределило от силното поскъпване на местната валута спрямо щатския долар, в който се измерват приходите на световните застрахователни компании, за да има съпоставимост.

През първото полугодие акциите на листнатите на борсата румънски застрахователни компании реализираха значителни загуби.

Книжата на Agras, Asirom, Ardaf и Astra, които са единствените местни застрахователи, търгуващи се на фондовата борса, са се обезценили средно с 49% за посочения период.

Цената на акциите на Agras Vienna Insurance Group е паднала с 53% от началото на годината. Пазарната капитализация на компанията е намаляла наполовина до 11 млн. евро.