"Беше взето решение да се създаде специализирана Агенция по застарховане на експортните кредити", съобщи руският премиер Владимир Путин на заседание на Съвета по наблюдение към държавната корпорация „Банка за развитие и външноикономическа дейност" (Външноикономическа банка).

Това ще бъде дъщерна структура на Външноикономическата банка, „призвана да стане едно от ключовите звена на националната сситема за покрепа на експорта", посочи Путин, цитиран от forINSURER.

Агенцията ще бъде създадена като ОАО (открито акционерно общество) със 100-процентно участие на Външноикономическа банка, се посочва в матералите от заседанието на съвета на държавната структура.

Застрахователната подкрепа на агенцията ще позволи на руските износители на високотехнологична продукция да привличат банкови кредити за по-дълъг срок и при по-изгодни условия, се казва още в съобщението.

В края на 2009 г. Съветът по наблюдение към Външноикономическата банка взе решение да отпусне 30 млрд. рубли за създаването на агенцията.

Това е част от банковата печалба от 100 млрд. рубли, получена от инвестиране средствата на фонда за нтационално благосъстояние.

Източник: insurance.bg