Застраховка Отговорност за причинени вреди на трети лица с лимит 500 млн. щатски долара ще сключи Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение", става ясно от обявена обществена поръчка.

Предмет на застраховката е отговорността за действията на РВД в качеството му на доставчик на аеронавигационно обслужване в гражданското въздушно пространство на Република България и във въздушното пространство над акваторията на Черно море, се уточнява в условията на поръчката.

Покритието се отнася за причинените имуществени и неимуществени вреди на трети лица при настъпване на застрахователно събитие или серия от събития, независимо от мястото на събитието.

Полицата трябва да покрива и отговорността за загуба или повреда на оборудване и въздухоплавателно средство на земя и в полет, както и отговорността на ДП РВД и от операциите на летищните контролни кули във връзка с осъществяване на дейността по обслужване на въздушното движение.

Застрахователната сума по договора ще бъде в размер на 500 млн. щатски долара по основното покритие, като 25 млн. долара е лимитът за отговорност за всяко едно събитие, което е довело до случаи на персонална злополука по клауза за разширено покритие във връзка с личностни увреждания, като в годишен агрегат - в рамките на 500 млн. долара. Половин милиард долара е и застрахователната сума по клауза за разширено покритие на авиационни отговорности относно отговорността на възложителя по отношение на военни и сродни рискове.

Застраховката ще бъде едногодишна. За участие в конкурса се изисква гаранция от 8 000 лв., или 3% от очакваната стойност на договора, което означава, че цената на застраховката ще бъде близо 267 хил. лв.

Предложеният договор допуска самоучастие (франшиз) само за имуществените вреди в размер до 5 000 щатски долара за всяка една вреда и до 10 000 долара за всяка вреда на въздухоплавателно средство. Изрично изискване е да бъде презастрахован целият риск.

Условията включват клаузи, изключващи война, отвличане и ядрен риск, за изключване на шум, замърсяване на околната среда и др.

От документацията става ясно, че ДП РВД е обслужило общо 520 681 полета през 2010 г., като 460 461 от тях - за прелитане, а 90 220 - за излитане и кацане. Очакванията за 2011 г. са да бъдат обслужени общо 521 721 полета - 426 969 прелитащи и 94 752 излитащи и кацащи.

Предприятието е реализирало 10.568 млн. лв. приходи от такси за аеронавигационно обслужване в зоната на летищата и близо 153 млн. лв. от такси при прелитане, през 2010 г. За 2011 г. се очаква приходите да са съответно 11.625 млн. лв. и 137.677 млн. лв.

Източник: Insurance.bg