Цените на автомобилните застраховки във Великобритания са регистрирали повишение от 38.2% през изминалата година, като средното ниво на застрахователната премия за всички възрастови групи е била 695 паунда.

Ръстът в нивата на застраховането е бил близо три пъти по-голям от този през предходната 2009-та година.

Застраховките в полза на трети лица, тези срещу кражба и пожар са поскъпнали дори с повече, като са отбелязали повишение от близо 56.3%, до еквивалент от 322 паунда.

Противно на очакванията през последните две тримесечия най-силно засегнати са били не младите шофьори на възраст между 17 и 20 години, а тези на възраст между 51 и 55 години, където повишението в застрахователните премии е било най-голямо.

Най-голямо тежест при поскъпването в посочената група са имали възрастните шофьори, които са добавили своите деца към своята застраховка. Те са плащали с 11% над средното за страната, като за годината повишението в тази група е било 49%.

Специалистите съветват, че единственият начин за намаляване на разходите по застраховките е проучването на пазара и това потребителите да са сигурни, че получават това, което им е необходимо на най-добрата цена.