България ще бъде домакин на международна конференция, посветена на мултифондовете в пенсионните системи на страните от Централна и Източна Европа. Конкретният повод и идеята за провеждането на експертната среща е предстоящото въвеждане на системата на мултифондовете у нас.

Целта е да се обмени международен опит за подготовката и първите практически стъпки по приложението на мултифондовете в дейността по допълнителното пенсионно осигуряване, както и за резултатите от прилагането им различните страни.

Събитието е организирано от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) като част от тазгодишния календар за конференции на Европейската федерация за пенсионно осигуряване. Форумът ще се състои на 18 септември 2009 г. в София.

За участие са поканени асоциации и сдружения на пенсионните фондове от страните на Централна и Източна Европа (СЦИЕ), сред които членовете на Форума на СЦИЕ при ЕФРП, членовете на Софийската АД ХОК група на СЦИЕ, представители на Европейската комисия и Световната банка, на надзорни органи, на други членове на ЕФРП, както и такива, които не членуват в тези организации.

По-голямата част от поканените вече са потвърдили участието на свои представители. Сред гостите, които се очакват, са EFRP, Световната банка, Международната федерация на администраторите на пенсионни фондове(FIAP), Австрия, Испания, Хърватска, Македония, Унгария, Румъния, Украйна, Швеция и др. Очаква се представители на повече от 20 европейски страни да вземат участие в конференцията.

От българска страна за участие в конференцията ще участват представители на законодателни и държавни органи, на синдикални и работодателски организации, на неправителствени организации, на научно изследователски институти и на академичните среди, които имат отношение към дейността и проблемите на пенсионното осигуряване.

Източник: http://insurance.bg