Самолетът на полския президент Лех Качински, който се разби на 10 април близо до Смоленск, Западна Русия, не е бил застрахован, съобщи полската телевизия ТВН 24, позовавайки се на публикация на варшавското юридическо издание „Правен вестник".

Според изданието, самолетът при чиято катастрофа загинаха всичките 96 души на борда, сред които имаше високопоставени полски политици и военни, не е застрахован, както не се застраховат и полетите на всички официални лица в Полша.

Така семействата на загиналите при катастрофата имат право да заведат частни дела за компенсация към държавата, смятат юристи.

Високопоставен чиновник е заявил пред вестника, че полското Министерство на отбраната не застрахова подобни полети, позовавайки се на член от местното законодателство, което освобождава от подобни задължения „държавните въздушни летателни средства".

„Ние просто нямаме пари да застраховаме такива полети. Отдавна обмисляме с юристи финансовите последствия от фаталния полет", е заявил чиновникът, пожелал анонимност. На борда на полският правителствен самолет Ту-154 пътуваха общо 96 души, като 89 от тях са били членове на полската делегация.

Катастрофата в съботната сутрин обезглави държавното ръководство на Полша и постави много неизвестни пред политическия живот в страната, който дълго ще бъде белязан от трагедията.

По невероятна ирония на съдбата близо до Катин, където през 1940 г. по заповед на Сталин е избит цветът на полската армия, 70 години по-късно загинаха президентът Лех Качински и съпругата му, депутати, заместник-министри и интелектуалци, на практика цялото висше командване, военни свещеници и близки на убитите в катинското клане.

Сравнително пощадено е правителството, което продължи оперативно да управлява страната в 7-дневен траур.

Източник: insurance.bg