У нас при брутен премиен приход, реализиран от животозастрахователите от 221 627 млн.лв. средно на глава от населението за застраховка „живот" се падат 14.78 евро.

Годишно сърбите дават за застраховки „живот" по едва 10 евро, което отстъпва по обем от съседните държави, съобщи агенция „Танюг".

Докато в развиващите се икономики обемите на животозастраховането достигат 60 - до 70 процента от общият премиен приход, то в Сърбия показателят за миналата година е малко над 12 на сто, коментира агенцията.

Компаниите от сектора готвят мащабни промоции на животозастрахователните услуги, за което ще искат и намесата на държавата във вид на данъчни облекчения. Според редица оценки ако пет на сто от населението на западната ни съседка сключи застраховка „живот" за срок от пет години, то премийният приход от това ще надхвърли 1 млрд. евро, а с тези средства компаниите от сектора ще могат да инвестират в инфраструктура и други големи държавни проекти, посочва още „Танюг".

Съвкупният премиен приход на застрахователния сектор в Сърбия през 2009 година се увеличава спрямо предходната с 2.6 процента до 53.5 млрд. динара (558 млн. евро), сочат данните на Централната банка на западната ни съседка.

През 2009 година в Сърбия са оперирали общо 26 застрахователни компании или с две повече от предходната. Съвкупният обем на активите на сектора се увеличава за година с 17 на сто до 99.2 млрд. динара (1,001 млрд. евро).

За сравнение в България при брутен премиен приход, реализиран от животозастрахователите към края на 2009 г. - 221.627 млн.лв. средно на глава от населението за застраховка живот се падат 14.78 евро.

Източник: Insurance.bg