Сърбите дават за застраховка живот едва 10 евро на година

922
Сърбите дават за застраховка живот едва 10 евро на година

У нас при брутен премиен приход, реализиран от животозастрахователите от 221 627 млн.лв. средно на глава от населението за застраховка „живот" се падат 14.78 евро.

Годишно сърбите дават за застраховки „живот" по едва 10 евро, което отстъпва по обем от съседните държави, съобщи агенция „Танюг".

Докато в развиващите се икономики обемите на животозастраховането достигат 60 - до 70 процента от общият премиен приход, то в Сърбия показателят за миналата година е малко над 12 на сто, коментира агенцията.

Компаниите от сектора готвят мащабни промоции на животозастрахователните услуги, за което ще искат и намесата на държавата във вид на данъчни облекчения. Според редица оценки ако пет на сто от населението на западната ни съседка сключи застраховка „живот" за срок от пет години, то премийният приход от това ще надхвърли 1 млрд. евро, а с тези средства компаниите от сектора ще могат да инвестират в инфраструктура и други големи държавни проекти, посочва още „Танюг".

Съвкупният премиен приход на застрахователния сектор в Сърбия през 2009 година се увеличава спрямо предходната с 2.6 процента до 53.5 млрд. динара (558 млн. евро), сочат данните на Централната банка на западната ни съседка.

През 2009 година в Сърбия са оперирали общо 26 застрахователни компании или с две повече от предходната. Съвкупният обем на активите на сектора се увеличава за година с 17 на сто до 99.2 млрд. динара (1,001 млрд. евро).

За сравнение в България при брутен премиен приход, реализиран от животозастрахователите към края на 2009 г. - 221.627 млн.лв. средно на глава от населението за застраховка живот се падат 14.78 евро.

Източник: Insurance.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg