Министерството на финансите на САЩ e регистрирало малка печалба, след продажбата на част от акциите си в застрахователната компания American International Group Inc (AIG) вчера, информира Reuters.

Все още не е ясно обаче колко успешна в крайна сметка ще се окаже инвестицията на държавата в застрахователя.

Акциите са били продадени на цена от 29 долара за акция, или малко над средната цена от 28.73 долара, която е необходима на Министерството, за да излезе на нула от рекордното спасяване на застрахователната компания по време на финансовата криза.

Продажната цена е само с 1.6% по-ниска от цената на затваряне от вчера. Акциите на AIG поевтиняват с 40% от началото на годината.

Предлагането на акции за 8.7 млрд. долара вчера, което включваше продажбата на 200 млн. акции от страна на министерството и 100 млн. акции от самата AIG, е много по-малко от прогнозираното по-рано през годината от банкови източници предлагане на стойност между 10 и 20 млрд. долара, което е признак за потенциална липса на инвеститорски интерес.

Размерът на печалбата или загубата, от тази инвестиция няма да стане известен докато министерството на финансите не излезе напълно от компанията, което все още не е ясно кога ще се случи.

Засега министерството е набрало 5.8 млрд. долара от необходимите 47.5 млрд. долара, за да излезе на нула от частта с дяловото участие от своята инвестиция. Министерството намали дела си в AIG от 92%, но си остава мажоритарния акционер в компанията, със 77-процентен дял като разполага с още 1.5 млрд. акции за продажба.