Съветът на ЕС одобри отлагането на Solvency II за 2014 г.

1153
Съветът на ЕС одобри отлагането на Solvency II за 2014 г.

Пълното прилагане на директивата Solvency II да се отложи с една година - за 1 януари 2014 г., препоръча Съветът на Европейския съюз, предаде днес изданието Бизнес Иншурънс.

Според предложените от съвета компромисен вариант с директивата Omnibus II, транспонирането на Solvency II в националните законодателства ще може да се отложи до 31 март 2013 г., а действащите и в момента правила на Solvency I няма да бъдат отменяни до 1 януари 2014 г.

В компромисния план, Съветът на ЕС препоръчва местните регулаторни органи да изискат от компаниите до 1 юли 2013 г. да предоставят план за действие, който включва и доказателства за напредъка, който са направили в посока Solvency II. Предлага се също така през втората половина на 2013 г. застрахователите и презастрахователите да получат формално одобрение за вътрешните си риксови модели и останалия инструментариум, който ще да влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Гласуването на Omnibus II от Европейския парламент се очаква да бъде през тази година. Ако евродепутатите се съгласят с предложението на Съвета, както прогнозират експертите от бранша, имплементирането на Solvency II ще стане на няколко фази до 1 януари 2014 г.

Компаниите обаче не трябва да се отпускат в усилията си да бъдат готови за идващите регулации, съветват експертите.

Базираната в Брюксел Европейската федерация на застрахователните и презастрахователните компании (CEA) изрази становище, че предпочита януари 2013 г. за начална дата на имплементацията, но и че вижда предимствата на "мекото стартиране". "Това ще даде гаранция, че регулаторните органи и застрахователния сектор ще имат достатъчно време да се подготвят за новия режим", се казва в изявлението на CEA.

60 на сто от европейските застрахователи смятат, че 2014 година би била по-добра за старт на новия регулаторен режим Solvency ІІ, разкри анкета сред участниците в Международната аналитична конференция, организирана от консултантската компания Aon Benfield през май 2011 г.

Забавянето обаче може да породи безпокойство сред дружествата, които са сериозно напреднали в тази област, се казва в становище на лондонския клон на актюерската и консултантска компания Milliman.

Въпреки, че по-голямата част от индустрията ще приветсва отлагането, налице е и значителен дял от компании, които са инвестирали много в подготовката за първоначалнообявения срок и сега предпочитат придвижването към новия режим да е по-бързо, според Фил Смарт, който ръководи проекта за Solvency II в KPMG LLP в Лондон. С особена сила това важи за застрахователите и презастрахователите, които вече са получили одобрение на вътрешните модели за риска.

"Най-големият риск от всяко забавяне е застрахователите и регулаторите да "отдръпнат крака си от педала" в подготовката за Solvency II", категоричен е Смарт.

Всяко забавяне "има огромни последици за разходите за въвеждане на Solvency II, както за консултантските, така и вътрешните разноски, успоредно с несигурността, която носи", казва Джон О'Нийл от Barnett Waddingham L.L.P., Лондон.

Въпреки, че много застрахователи се справят добре с подготовката, остава значителна несигурност по отношение на крайните правила, които ще бъдат наложени, при което за компаниите е трудно да определят стратегията си, според Марк Бекърс, ръководител на Aon Benfield Analytics за Европа, Близкия изток и Африка. По думите му има още много работа за вършене, но хората знаят, че трябва да се фокусират върху риска. Така трябва да продължава, не бива да се "отпуска газта", заявява и Бекърс.

Директивата Solvency II още не e финализирана в няколко области, заявява Пол Кларк, глобален ръководител на проекта за Solvency II в PricewaterhouseCoopers LLP в Лондон. Въпреки, че закъснението в имплементирането ще помогне за подготовката на националните регулатори, надали то ще даде допълнително време на застрахователите и презастрахователите да окажат влияние върху директивата, смята Кларк.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Soizic
# 0
05:03 | 29 March 2012
You are so awesome for helping me solve this msytrey.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...