Пострадалата вследствие на авария най-голяма руска водноелектрическа централа - Саяно-Шушенската, е застрахована в руската компания "РОСНО", съобщи ПРАЙМ-ТАСС, цитирайки заместник изпълнителния директор на застрахователя Александър Гулченко.

Договорът е от 25 декември миналата година и е за покриване на рискове на юридически лица. Застрахователното покритие обхваща имуществото на станцията, принадлежащо на "РусХидро". Лимитът на отговорност за едно застрахователно събитие е 200 млн. долара.

В "РОСНО" вече е създадена работна група, която анализира инцидента. "Точният размер на застрахователните щети не е известен. На мястото на аварията работят наши експерти", е заявил Гулченко.

Рисковете по този договор са презастраховани на международните пазари, основно в германската Munich Re. Служителите на водноелектрическата централа също са застраховани срещу злополука или смърт в "РОСНО". Максималното застрахователно обезщетение за тях е 500 хил. рубли или $15,48 хил. на човек.

В същото време изпълнителният директор на друг руски гигант в сектора - "Ингосстрах", Александър Григориев, е съобщил пред агенцията, че компанията му е застраховала срещу спиране на работа няколко големи завода за производство на алуминий, които се захранват от пострадалата централа. По думите му, "Ингосстрах" едва ли ще се наложи да изплаща обезщетения, тъй като тези производствени мощности незабавно са били превключени към алтернативни доставчици на електрическа енергия.

Ако все пак заводите се наложи да спрат производство, то щетите ще са за милиони долари, твърди Григориев. В такъв случай "Ингосстрах" ще се обърне към застрахователя, покрил рисковете към трети лица на Саяно-Шушенската ВЕЦ - компанията "АлфаСтрахование".

От пресслужбата на "АлфаСтрахование" са уточнили пред ПРАЙМ-ТАСС, че те са компанията, която е застраховала отговорността към трети лица на авариралата ВЕЦ, но не са уточнили лимита на обезщетенията по договора.

Аварията в най-голямата руска водноелектрическа централа взе 12 жертви досега и нанесе щети за милиарди рубли. Инцидентът, който спря работата на централата и заплаши производството на алуминиевите заводи, хвърли в паника жителите от южносибирския район Хакасия в паника.

Аварията се случи сутринта в понеделник по време на ремонт на един от генераторите, когато в централата е имало над 60 човека.

Според най-често повтарящата се версия е имало избухване на маслен трансформатор. Експлозията е разрушила стените и тавана на машинната зала, където са турбините, след което в помещението нахлула вода. Това е най-тежкият инцидент за цялата история на огромното съоръжение, допълва РБК.

Саяно-Шушенската ВЕЦ е основният източник на ток за две от големите предприятия на "Русал" - най-големият производител на алуминий в света. След аварията заводите спряха работа за час, след което преминаха на електроенергия от съседните райони Красноярск и Кемерово.

По-късно през деня министърът на енергетиката Сергей Шматко свика съвещание, в което участва и олигархът и собственик на заводите Олег Дерипаска. На срещата беше обсъдено евентуално намаляване на производството в заводите заради възможните проблеми с тока през зимата.

Според временния шеф на борда на компанията "РусХидро" Василий Зубакин щетите се равняват на милиарди рубли. По думите му ремонтът на пострадалия генератор ще продължи с години. Само пускането на централата отново в експлоатация ще отнеме няколко месеца. Зубакин, чиято компания стопанисва ВЕЦ-а, обяви, че няма опасност за язовирната стена, но въпреки това жителите на Хакасия бяха хвърлени в паника. По течението на реката след централата пък имаше маслен разлив с дължина 5 километра.

Властите обявиха, че това е трансформаторно масло, количеството не било значително и нямало голяма опасност за околната среда.

Саяно-Шушенската ВЕЦ попада в Книгата на рекордите "Гинес" като най-надеждното хидротехническо съоръжение от подобен тип. Централата се намира на река Енисей. Стената на водоема е с височина 245 м и ширина по гребена над 1 километър.

В основата стената е дебела почти 106 м, а на върха - 25 м. Водосборният й басейн е по-голям от територията на България, а обема на изкуственото езеро е 31.3 куб. км.

Източник: insurance.bg