Спасената от три правителства водеща белгийска финансова институция – Fortis, обяви, че продажбата за близо 2.15 млрд. евро на половината от звеното си за управление на активи на втората най-голяма китайска застрахователна комапния Ping An Insurance (Group) Co. може да не се състои поради влошената кредитна криза.

От ръководството на белгийската банка обявиха, че влошаването на състоянието на финансовите пазари може да провали сделката и да остави звеното изцяло нейна собственост.

Втората най-голяма китайска застрахователна компания Ping An се опитва да преговаря за по-ниска цена, след като стойността на активите регистрира сериозно понижение от оповестяването на сделката през март.

Белгия, Холандия и Люксембург инжектираха близо 11.2 млрд. евро в изпадналата в затруднение белгийска компания, за да избегне тя банкрут.

Инвеститори и анализатори коментират, че избягване от сделката от страна на китайския застраховател е добре за него, след като евентуалното й осъществяване би се превело в директно отписване на активи.

В настоящата ситуация китайската компания би имало достъп до всякакъв род компании за управление на активи на значително по-ниска цена.

Акциите на Ping An, която закупи 4.2% дял във Fortis през ноември за сумата от 1.8 млрд. евро, отбелязаха най-голямото си двудневно понижение от четири години насам по време на търговията им в Хонг Конг, в резултат на спекулации за заделяне на нови провизии, свързани с отписването на активи.

Сделката по придобиването на белгийското звено за управление на активи бе одобрено от акционерите на китайската компания, но все още не е осъществено в очакване на одобрение от регулаторните органи.

Говорител на Рing An обяви, че двете компании са се опитали да предоговорят условията по сделката и по-конкретно цената, но не отговори дали сделката е отпаднала.