Кристиян Константинеску, генералният мениджър на най-голямата застрахователна компания в Румъния Allianz-Tiriac, е най-крупният индивидуален акционер на застрахователния пазар в северната ни съседка с 3.36% дял в компанията, която управлява.

Това показва годишникът “100-те най-ценни компании в Румъния”, издаден от Ziarul Financiar и консултантската фирма Capital Partners. Пазарната стойност на Allianz-Tiriac възлиза на 411 млн. евро, което означава, че делът на Константинеску в компанията се оценява на 13.8 млн. евро.

По този начин генералният мениджър на Allianz-Tiriac е индивидуалният акционер с най-ценен дял на пазар, на който бяха сключени сериозни сделки от началото на тази година като продажбите на Asiban, ARDAF и на застрахователното подразделение на BCR. Цените на местните компании се увеличиха бързо поради значителния интерес от страна на чуждестранни инвеститори.

Акциите, притежавани от ръководителя на водещата застрахователна компания в Румъния, може би струват доста повече, като се има предвид последната сделка, в която Asiban беше продадена на френската Groupama за 350 млн. долара. В тази транзакция цената на акция, платена от Goupama, възлиза на 1.9 евро.

Ако се ръководим от тази цена, пазарната стойност на Allianz-Tiriac би възлязла на 705 млн. евро, като се има предвид, че компанията отчете брутни премийни приходи в размер на 371 млн. евро миналата година. При това положение делът на Константинеску би имал пазарна стойност в размер на почти 24 млн. евро.