Шест са основните двигатели, които водят до постоянен ръст в размера на отделните обезщетения, които застрахователите плащат за телесни наранявания в резултат на пътни инциденти. Това заяви Изабела Долана Изабела Долана, специалист „Претенции” в Swiss Re.

Трябва да се отчете фактът, че повишената сигурност на съвременните автомобили, по-добрият контрол на трафика и и по-усъвършентсваните системи за защита намаляват броя на самите катастрофи, което води до спад в общата сумата на плащанията по застраховката.

В същото време обаче се наблюдава и тенденция, при която намалява делът на фаталните изходи при катастрофи, за сметка на тежките телесни наранявания, което се дължи и на все по-големите възможности на съвременната медицина. Има различни фактори, които влияят върху общия размер на претенциите по задължителните автомобилни застраховки в Европа, но размерът на отделните присъдени обезщетения расте неизменно с всяка изминала година.

Медицински и разходи

Разходи за лечение и медицински грижи за пострадалия са може би най-мощния фактор за ръста в компенсациите. Данните свидетелстват за наслагваща се инфлация и лавинообразен ръст на медицинските услуги и тяхната стойност, което често буди съмнения у застрахователите за реалната нужда на някои от тях.

Подобрената информираност

Все по-лесният достъп до информация в днешно време има своя пряк отпечатък при претенциите по ГО. Към кого трябва да се отправи иск, за какво може да се претендира? Телевизията повишава нивото на информираност, на разположение е огромно количество информация в Интернет, а различните асоциации и друг тип групи на пострадали при катастрофи са все по-много, по-активни и по-ефективни в дейността си.

Продължителността на живота

Хората живеят все по-дълго и всяка добавена година към средната продължителност на живота логично води до съответен ръст на сумите по всички компоненти, които имат отношение към нея.

Повишеното благосъстояние

Един от ключовите компоненти на обезщетението е компенсацията за загуба на доходи, но при ръста на заплатите, застрахователите се налага да плащат и все по-големи суми за придружители, домашни помощници и пр.

Капитализационни таблици

Спадането на лихвите води до негативни за застрахователите промени в коефициентите, чрез които се сконтират бъдещите доходи на пострадалите.

Промени в юрисдикцията

Самите традиционно изпитват симпатия към жертвата на катастрофата, за сметка на застрахователя и причинителят на катастрофата. Освен това обаче сме свидетели на все по-облагодетелстващи пострадалите нормативни актове и практики.