Превозни средства вече ще трябва се движат с включени светлини през деня през цялата година, а не както досега – само през зимния сезон. Това решиха депутатите като приеха на второ четене промени в Закона за движението по пътищата.

Мярката бе подкрепена от 80 народни представители, 12 дадоха гласа си против нея, а „въздържал се” гласуваха 17, съобщи bTВ. Преди вота от Синята коалиция изтъкнаха , че подобна практика се прилага единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата

Да, целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини”, съгласи се със „сините депутати” представителката на ГЕРБ Теодора Георгиева, подчертавайки, че трябва да се мисли преди всичко за безопасността на пътя, а не за удобството на шофьорите.

Мнозинството на народните представители изразиха мнение, че така или иначе повечето български шофьори карат с включени фарове целогодишно и това би намалило броя на пътните инциденти, заради които страната ни оглавява черните статистики.

В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите и то най-тежките – с челен удар, с необратим край. Ние искаме да се учим от добрите практики на европейските страни”, каза от своя страна председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента Иван Вълков.

От ДПС пък бяха скептични и коментираха, че въпреки приемането на този текст, мярката няма да се изпълнява масово от шофьорите.