Силното земетресение от 22 май е нанесло щети на столицата в размер на 1.3 милиона лева, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Оценката е предварителна, но това ще бъде сумата, която ще се иска от междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

Описването продължава, докато не бъде отбелязана всяка щета, нанесена от природното явление, обеща градоначалникът, съобщи бТВ.

"Работим прекрасно с колегите от Министерството на вътрешните работи, с г-н Цветанов, особено с главен комисар Николов, директор на ГД ПБЗН. Продължава работата в комисиите, за да може да се опише всяка щета, да се направи досие”, отчете Фандъкова.

По думите й средства ще бъдат отпускани само срещу редовни документите за собственост и строеж на пострадалите сгради. Най-тежко материално ощетените жители на Владая, където днес пропадна мост, ще получат еднократна помощ от по 300 лева, каза още кметът.

Земетресението, което бе с епицентър на 25 км от Перник, нанесе най-големи поражения в региона. Кметът Росица Янакиева обяви в неделя, че щетите само на обществените сгради се равняват на 10 милиона лева.