Щетите от наводненията в Сърбия възлизат на 1 млрд. евро. Това призна премиерът на страната Александър Вучич. Според него най-много поражения от катастрофалните наводнения има в енергийния и селскостопанския сектор.

"Ще ни бъде необходима международна помощ за възстановяване на икономиката", призна Вучич пред участниците на Донорската конференция в Белград. Нашето нещастие е толкова голямо, че може да се види от всеки един, добави сръбският премиер.

Сърбия очаква сериозна подкрепа за възстановяването на жп линията Белград-Бар. Поне 50 публични обекта, в повечето случаи училища и други 300, са почти разрушени, посочва БГНЕС.

Поради наводненията на 158 хектара селскостопанска земя ще се забави цялото производство на земеделска продукция. Поради тази причина, според Вучич, е необходимо по-бързото въвеждане на икономически реформи. Поради щетите в енергийния сектор Сърбия всеки ден купува ток за половин милион евро.

При наводненията са евакуирани 31 879 души. Най-застрашени са 1763 обекта, други 2260 са наводнени, 39 общини също са пострадали от наводненията, което прави общо 1 643 832 пострадали сръбски граждани.

Съборени са 30 моста, други 50 са отчасти разрушени. Най-много щети са нанесени на Коридор 10 недалеч от Димитровград, където щетите възлизат на 10 млн. евро. Димитровград се намира на 5 км от българската граница.