Що е то презастраховане?

5441
Що е то презастраховане?

Презастраховането е дейност по поемане от презастраховател, по силата на презастрахователен договор, на всички или на част от рисковете, покрити от застраховател, срещу отстъпване на застрахователна премия (активно презастраховане) и пряко свързаните с това дейности.

Презастрахователният договор не е застрахователен договор. Страни в него, за разлика от застрахователния договор, са прекият застраховател и презастрахователното дружество.

Презастраховането е сделка, в която един застраховател срещу премия възмездява всички или част от загубите на друг застраховател по сключени от него договори.

У нас подобна дейност се извършва от седем компании.

Размерът на получените премии от активно презастраховане се изчислява на 1.06 млрд. лв., от които 1.04 млрд. лв. е премийният приход на презастрахователя Джи Пи Презастраховане ЕАД.

Брутните технически резерви по активно презастраховане възлизат на 795 млн. лв.

Втора позиция сред презастрахователите заема Алианц България, изпреварил Лев Инс и Ей Ай Джи България. Останалите дружества в сектора са ОББ - Ей Ай Джи, Евроинс и Армеец.

Най-голям дял на пазара по активно презастраховане към края на септември 2009 г. заемат автомобилните застраховки („Автокаско" и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС") и имуществените застраховки („Пожар и природни бедствия" и „Други щети на имущество"), съответно от 49.2% и 32.9%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg