Швейцарските власти проверяват механизмите, чрез които инвеститорите укриват активи от данъчните, купувайки застрахователни полици, съобщиха медиите.

"В момента правим избирателни проверки, след които ще решим има ли необходимост от намесата на регулатора. Ние засега просто предупреждаваме за опасността", е заявил пред ДПА представителят на регулатора на финансовите пазари (Finma) в алпийската държава Ален Бишсел.

Според агенцията става дума за специални застрахователни полици, които се продават чрез мрежата от филиали на швейцарски банки в Люксембург, Лихтенщайн и Сингапур. Особената специфика на тези инструменти позволява на клиентите на банките с изгода да инвестират средствата си в тях, избягвайки едновременно с това данъчно облагане.

Сред най-успешните продавачи на подобни застраховки са Swiss Life Holding AG, която набра през миналата година 5 млрд. швейцарски франка (4.7 млрд. долара) от такива полици, както и Baloise Holding AG, която успя през миналата година да удвои продажбите си на тези инструменти.

Клиентите се привличат от факта, че получават премии за инвестираните средства чрез банките, както и класификация на инвестицията като неносеща доход и съответно неподлежаща на облагане.

Банкерското съсловие вече е изразило съгласието си с властите, че застрахователните полици не трябва да бъдат използвани от данъчни измамници и е заявило готовността си да помогне за "обуздаването на подобни злоупотреби".

По-конкретно някои застрахователни подразделения на швейцарските банки изискват от клиентите си писмени декларации за данъчния статус на готвените за инвестиции активи.