Комисията за финансов надзор прие промените в Наредба № 3 от 24.09.2003 г. за реда и начина за промяна на участие и за прехвърляне на натрупаните средства на осигурено лице от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионноосигурително дружество, съобщиха от надзора.

Нормативът е приет на днешното заседание на комисията и предстои да бъде обнародван в Държавен вестник, а целта му е да усъвършенства уредбата, свързана с промяната на пенсионен фонд, казват от КФН.

В измененията са взети предвид проблеми, които са възникнали в практиката от последните шест години, тъй като последната промяна в уредбата е от 2005 г.

Според регулатора ще се даде възможност на пенсионноосигурителните дружествада подобрят дейността си, както и да се постигне по-ефективно регулиране и контрол от страна на надзорния орган и по-добра защита на интересите на осигурените лица.

Нов момент в наредбата е възможността заявленията за смяна на пенсионен фонд да се подават и по електронен път с квалифициран електронен подпис, освен на хартиен носител. Така се запазва конфиденциалността на информацията, намалява се многократно изразходваното от осигуреното лице време, спестяват се средства за нотариална заверка на подписа, като същевременно се създава сигурност относно автентичността на лицето, с което се кореспондира.

Друга съществена промяна предвижда подписването на осигурителния договор с новото дружество, в което лицето желае да се прехвърли, да става едновременно с подаването на заявлението за прехвърляне. Предвидено е, че договорът влиза в сила от момента на прекратяване на правоотношението със „старото" дружество (датата на прехвърляне на средствата по партидата). Същевременно се запазва възможността лицето да преосмисли предприетите действия по смяна на пенсионния фонд и да оттегли подаденото от него заявление с искане по образец.

Предвижда се пенсионното дружество да предоставя на осигуреното лице писмена информация по образец за процедурата за промяна на участие и за основните характеристики на управлявания от него пенсионен фонд, което ще му позволи да направи действително информиран избор. Информацията ще се изготвя по образец, в стандартизирана форма, което ще даде възможност за лесно и бързо сравняване на пенсионните фондове на базата на определени показатели.

Усъвършенства се процедурата по разглеждане на заявленията от страна на пенсионното дружество, управляващо фонда, в който лицето е осигурено.

Има и промяна в начина за заплащане на таксата за прехвърляне от страна на осигуреното лице. Съгласно досега действащите разпоредби таксата се заплащаше лично от лицето, а в случай че до прехвърлянето не е платена, дружеството, в което е осигурено, можеше да я удържи от средствата по индивидуалната му партида. Практиката показа, че удържането на таксата за прехвърляне от партидите на осигурените лица, вместо да е изключение, се превърна в правило. Промяната (таксата да не може да се удържа от партидата) отчита целевия характер на натрупванията по партидите и ще допринесе за по-доброто им съхранение, заявяват от КФН.

Изискването за заплащане на таксата от осигуреното лице също така го ангажира лично и допълнително удостоверява волята му да извърши заявената промяна на участие и прехвърляне на средства в нов пенсионен фонд.

Уредени са и случаите на прехвърляне на средства на роднини на осигуреното лице в доброволен пенсионен фонд, както и прехвърляне на средствата, натрупани от лични вноски, след прекратяване на правоотношението с предприятието осигурител при осигуряване в доброволен пенсионен фонд по професионални схеми.