Директивата Solvency II може да подхрани стадния манталитет сред зсатрахователните компании и да увеличи системния риск, чрез промотирането на популярни инвестиционни модели, заявиха риск мениджъри по време на форум в Стокхолм, съобщи Commercial Risk Europe.

По време на закриващата сесия на събитието, топ застрахователи и брокери също са изразили опасения за възможните ефекти на директивата върху способността на застрахователите да предоставят нови, иновативни решения на клиентите

Малко вероятно е Solvency II да предизвика травматични промени в пазара, според Лекс Баух (на снимката), главен изпълнителен директор в Chartis Europe. „Стана ясно, че определени типове бизнес ще изискат по-високи капиталови разходи. Не мисля обаче, че това ще доведе до драматични промeни", каза той.

Баух обаче се опасява, че директивата може да има нежелани ефекти върху инвестиционните политики на застрахователните компании, особено при „вкарването" на стратегиите им в рамките на математически модели.

„През 2007 и 2008 г., банковият системен риск беше породен от модели. Ако се вгледате в начина, по който изграждаме инвестиционни модели за Solvency II, то ще откриете, че има три основни доставчика на пазара и всички използват производни на някой от техните модели", добавя Баух.