Standard & Poor's и Moody's Investors Service понижиха кредитните рейтинги на American International Group Inc (AIG), застрашавайки усилията на застрахователя да набере спешно средства, за да се задържи на повърхността, информира Bloomberg.

Кредитните рейтинги бяха намалени, след като двама души, близки до компанията, съобщиха, че най-големият застраховател в САЩ по активи търси заеми между 70 и 75 млрд. долара с помощта на Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co., за да попълни капитала си.

Главният изпълнителен директор на AIG Робърт Вилъмстед се опита да набере средства, за да предотврати намаляванията на рейтинга. Акциите на компанията вчера се обезцениха с 61% в Ню Йорк, което намали пазарната й стойност до 12.8 млрд. долара.

Най-големите компании на Уолстрийт се събраха във Федералния резерв в Ню Йорк за четвърти пореден ден - този път, за да обсъдят AIG, която е продала на банки и други инвеститори защита на активи с фиксирана доходност на стойност 441 млрд. долара, включително ценни книжа, свързани с ипотечни заеми на стойност 57.8 млрд. долара.

Акциите на AIG са загубили 92% от стойността си тази година в Ню Йорк, а компанията е най-лошо представящият се компонент на индекса Dow Jones.

S&P намали дългосрочния кредитен рейтинг с три нива от AA- до A-. Краткосрочният кредитен рейтинг на застрахователя беше намален с две нива от най-високото A-1+ до A-2. Кредитният рейтинг на повечето застрахователни дъщерни компании на AIG също беше намален с три нива от AA+ до A+. S&P продължава да следи рейтингите за вероятни последващи намаления, съобщават от агенцията.

Moody's понижи кредитния рейтинг на AIG по отношение на необезпечения дълг от Aa3 на A2. От компанията също така обявиха, че дългосрочният и краткосрочният кредитен рейтинг на компанията остават под наблюдение за възможни понижения.

От Федералния резерв са подканили AIG да търси частен капитал, сломявайки надеждите им за заем от централната банка, според хора, запознати със ситуацията. Goldman и JPMorgan работят заедно с AIG, за да определят от какво количество средства има нужда застрахователят.

Финансирането ще бъде временно посредством синдикат от банки и няма гаранции, че ще бъде постигнато съгласие.

AIG е получила специално разрешение за достъп до 20 млрд. долара капитал на нейни дъщерни структури, за да освободи ликвидност, обяви вчера губернаторът на Ню Йорк Дейвид Патерсън. Този ход дава на застрахователя време да работи по осигуряването на още капитал, според Патерсън.

AIG отказа инвестиции от страна на компаниите KKR & Co., TPG Inc. и J.C. Flowers & Co., а милиардерът Уорън Бъфет вече не преговаря с AIG относно инвестиция в компанията, информира CNBC.

Ураганът Айк, който удари Тексас на 13 септември, също може да постави AIG под натиск, като се очаква щетите да струват на застрахователите между 6 и 18 млрд. долара.

Още по темата:

Липсата на план за запазване на кредитния рейтинг обезцени още акциите на AIG

AIG планира преструктуриране и продажба на активи