Записаните към края на месец февруари 2010 г. премии от застрахователите по общо застраховане възлизат на 232.166 млн. лв., а от животозастрахователите на 38.036 млн. лв. Спадът на годишна база е съответно 10.4 % и 12.2 % или общо за пазара - 10.7 %.

Към края на месец февруари най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (42.4 %) и "Автокаско" (32.3 %) или общо 74.8 % от премийния приход, реализиран в сектора. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки "Пожар и природни бедствия" и "Други щети на имущество", които заемат 16.1 % дял в общия премиен приход.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2009 г. се отчита по застраховки "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", "Гаранции" и "Правни разноски".

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец февруари 2010 г., продължава да заема застраховка "Живот" и рента. Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 28.581 млн. лв. и формират 75.1 % от премийния приход, генериран в сектора. Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 3.7 % в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 1.424 млн. лв.

Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по "Женитбена и детска застраховка" - 8.3%.

Данните за месец януари 2010 г. показват, записани премии от застрахователите по общо застраховане (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност) в размер на 145.99 млн. лв., а от животозастрахователите - 22.133 млн. лв.

Спадът спрямо същия период на предходната година е съответно 8.6 % и 7.9 % или общо за застрахователния сектор - 8.5 %. Данни отделно за дейността по активно презастраховане се предоставят и публикуват на тримесечна база.