Спад от 7.0% в застраховането за януари-април 2010 г.

981
Спад от 7.0% в застраховането за януари-април 2010 г.

За периода януари - април 2010 г. записаните премии в общото застраховане в България (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност) са в размер на 460 113 хил. лв., а в животозастраховането - в размер на 83 882 хил. лв., показаха днес данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 8.9 % в общото застраховане и ръст от 5.1 % в животозастраховането или общо за застрахователния сектор се отчита спад от 7.0 %.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (37.3 %) и „Автокаско" (35.9 %) или общо 73.1 % от премийния приход, реализиран в сектора.

На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки „Пожар и природни бедствия" и „Други щети на имущество", които заемат дял 17.5 % от общия премиен приход.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2009 г. се отчита по застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", „Гаранции" и „Правни разноски".

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец април 2009 г., продължава да заема застраховка „Живот" и рента. Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 65 752 хил. лв. и формират 78.4 % от премийния приход, генериран в сектора.

Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 3.8 % в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 3 186 хил. лв.

Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по застраховки „Постоянна здравна застраховка", „Живот" и рента и „Допълнителна застраховка".

Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по застраховки „Постоянна здравна застраховка", „Живот" и рента и „Допълнителна застраховка".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg