Щатските здравни застрахователи ще трябва да покажат признаци на стабилност, когато изнесат резултатите си за второто тримесечие, което ще стартира във вторник, за да ограничат своето лошо представяне.

Като цяло дружествата от сектора се очаква да отчета понижение от 4.2% в печалбите си за второто тримесечие на годината, сочат прогнози на Lehman Brothers.

От по-големите застрахователи, се очаква само Aetna Inc да публикуват двуцифрен ръст на печалбата (12%), докато тази на WellPoint Inc се очаква да не отбележи изменение, а на UnitedHealth Group да се понижи печалбата с 27%.

От март до момента пет от седемте най-големи здравни застрахователи са понижили очакванията си за резултатите си, като някои от тях са го направили повече от веднъж.

Натиск върху групата идват от Вашингтон, след като Сенатът на САЩ през изминалата седмица отмени вето на президента Джордж У. Буш и прие законодателство, което ще намали плащанията по здравни застраховки.

Индексът, следящ представянето на компаниите от сектора, се е понижил с около 43% тази година, на фона на понижението от едва 14% на широкия S&P 500 индекс.

Като групата на шестте най-големи здравни застрахователи се търгуват при съотношение цена-очаквана за следващата година печалба от 7.4.

Отчетният сезон за компаниите в сектора ще бъде открит утре с изнасянето на резултатите на UnitedHealth, най-големият застраховател в САЩ. В сряда ще бъдат оповестени резултатите на WellPoint.