Изключително устойчиво разпределение на пазарните дялове се наблюдава при втората най-масова застраховка в България – Каско-то. Това показват изчисленията на Insurance.bg на база на данните за общото застраховане към 31 март 2012 г., публикувани от Комисията за финансов надзор.

При 6 процентен спад на общия премиен приход от застраховката, почти не се забелязват промени в дяловете, които държат отделните компании от пазара.

Общо 101 055 927 лв. са записаните премии от застраховката на сухопътни (без релсови) превозни средства в рамките на първото тримесечие на годината. Това е с 5 370 512 лв. по-малко от същия период на предходната година, или с 5.05%.

Измененията на пазарните дялове в същото време се колебаят под 1 процентен пункт за 13 от общо 15-те компании, които предлагат застраховката. При другите две изменението не надхвърля 2 пункта.

Три компании държат над една трета от пазара

Три от дружества държат 34.53% от пазара на застраховката, като е видно от данните от таблицата. Това са Армеец с 13.36% пазарен дял, ДЗИ – Общо застраховане – с 10.64% и Бул инс – с 10.26%.

Именно Армеец и Бул инс са двете компании с най-голямо изменение на пазарния си дял, спрямо първото тримесечие на 2011 г. Армеец отчита прираст от 1.85%, а Бул Инс губи почти идентичния процент от пазара - 1.94%.

От данните става ясно, че Армеец е успяло да увеличи с 8.77% прихода си от застраховка Каско в началото на тази година, докато при Бул Инс премиите са с 20.97% по-малко.

Първите пет компании владеят половината пазар

Добавяйки Булстрад ВИГ и Алианц България към челната тройка виждаме, че петте най-големи компании на пазара владеят 52.17% от него.

Булстрад отчита намаление на премиите от 6.39%, което е бизко до общия за пазара спад, поради което това почти не се отразява на пазарния дял на дружеството.

Алианц също е със спад на приходите по Каско – с 2.4%. Заради по-малкия процент обаче дружеството има 0.31% ръст на пазарния дял.

Само три компании с ръст на премиите

Освен Армеец, само Виктория и ОЗК Застраховане отчитат ръст на премиите по Каско на годишна база. Процентите дори са впечатляващи – 32.49% при Виктория и 42.27% при ОЗК. Заради ниската база обаче това не води до сериозни изменения в пазарния дял.

Всички други компании бележат спадове, като най-голямо е намалението при Български имоти (-38.83%) и Интерамерикан България (-22.78%).

Резултати по застраховка на сухопътни превозни средтва без релсови превозни средства