Марк Тъкър, който беше назначен за главен изпълнителен директор на основното азиатско подразделение на American International Group Inc, е заявил пред служителите, че планира да утрои стойността на подразделението до 100 млрд. долара, информира Bloomberg, позовавайки се източник близък до компанията.

Петдесет и две годишният Тъкър е споделил вчера на среща със служители в Хонконг, че постът главен изпълнителен директор на AIA Group Ltd ще бъде последната му работа. Главният изпълнителен директор на AIG Робърт Бенмош е представил Тъкър на срещата.

Тъкър ще има за задача да успокои притесненията на служителите и да ги задържа в компанията, след като замени Марк Уилсън на поста.

AIG, която продава свои подразделения, за да върне средствата взети от правителството на САЩ, планира да проведе първично публично предлагане на AIA, след като сделката, на стойност 35.5 млрд. долара, за продажбата на AIA на Prudential Plc пропадна през май.

Тъкър, който беше назначен за ръководител на AIA вчера, е бивш главен изпълнителен директор на Prudential и има 15 годишен опит в изграждането на азиатската дейност на Лондонския застраховател. Бенмош пък имаше разногласия с Уилсън за това как да бъде продадено подразделението.

Публичното предлагане на акции на AIA ще бъде "бъде готово в следващите месеци, когато пазарните условия са оптимални," според Бенмош. Уилсън пък ще помага на Тъкър до края на тази година, съобщават от AIG.

AIA има повече от 23 милиона клиенти и разполага с офиси в най-малко 15 страни, между които Китай, Индия и Австралия. Подразделението отчита 1.44 млрд. долара оперативна печалба през 2009 г., в сравнение с 1.59 млрд. долара през 2008 г.

Стойността на AIA би могла да бъде увеличена с 80% до три години след придобиването й, заяви преди време главният изпълнителен директор на Prudential Тиджане Таям пред акционерите на британската застраховател. Те обаче се възпротивиха на цената от 35.5 млрд. долара, което доведе до провала на сделката. Таям наследява Тъкър на поста CEO в Prudential.